Viestijyrä-liiga


Onko Viestiliigaan olemassa ratkaisua, joka poistaa monta nykyistä ongelmaa (muttei kaikkia) eikä tuo mukanaan mitään uusia? Nähdäkseni tällainen ratkaisu on olemassa. Viestijyrä-liigan konsepti perustuu siihen, että menestysarvot käännetään ylösalaisin.

Tuote: Viestijyrä-liiga

Positiiviset arvot: Viestijyrä-liiga syntyy itsestään, kun Viestiliigasta poistetaan kaikki keinotekoinen arvo. Tällöin jää jäljelle vain ja ainoastaan liigan todellinen arvo eli viestijuoksemisen nautinto. Viestijyrä-liigan itseisarvo on suunnistamisen ilo. Viestijyrä-liigan tavoitteena on korottaa vuosikymmenien kuluessa niitä suunnistajia ja seuroja, jotka juoksevat pieniä viestejä pelkästä juoksemisen ilosta.

Negatiiviset arvot: Viestijyrä-liigan arvoa ei yritetä keinotekoisesti lisätä liittämällä siihen Jukola, SM-viesti, PSM-viesti tai jokin muu viesti, jolla on riittävä arvo itsessään. Viestijyrä-liiga ei tarjoa arvopalkintoja. Viestijyrä-liiga ei kerää rahaa eikä sponsoreita. Viestijyrä-liiga ei vaadi seuroilta mitään. Siksi yksittäinen viestinjärjestäjä ei voi kieltäytyä ”osallistumasta” Viestijyrä-liigaan (esim. Kevätyönviesti). Viestijyrä-liiga on pelkkä pistelaskusysteemi.

Käytänteet:

1) Viestijyrä-liigaan kuuluvat aina automaattisesti kaikki kauden pikkuviestit. Esim. kausi 2006—2007:
#1 Map-Viesti 12.11.2006
#2 Kevätyönviesti 14.4.2007
#3 FinnSpring-viesti 6.5.2007
#4 Keskipohjanmaan Viesti 17.5.2007
#5 Lakeuden viesti 10.6.2007
#6 Kalevan rastiviesti 30.6.2007
#7 Keski-Suomen viesti 25.8.2007
#8 Hämeen rastiviesti 1.9.2007

2) Viestijyrä-liigan pistelaskusysteemi tallettaa kaiken, mitä viestin historiassa on koskaan tapahtunut. Sarjat ovat miehet ja naiset. Yhdessä osakilpailussa esim. miesten viimeinen joukkue saa 1 pisteen, toiseksi viimeinen 2 pistettä, jne. Kaikki seuran joukkueet lasketaan mukaan. Henkilökohtaisella puolella talletetaan myös pisteitä osuusaikojen perusteella eli käynnissä on samaan aikaan joukkuepisteytys ja suunnistajapisteytys.

Viestijyrä-liigan nettisivuilla seurataan vuosikohtaisesti neljää kategoriaa: mies- ja naisjoukkueet ja mies- ja naissuunnistajat. Kiinnostavampaa on kuitenkin neljä maratontaulukkoa, joissa on mukana kaikki kilpailut Viestijyrä-liigan alusta lähtien. Tähän kiteytyy Viestijyrä-liigan kiinnostavuus: ketkä ovat kaikkien aikojen pikkuviestiseurat ja pikkuviestijyrät?

Joka vuosi viimeisen osakilpailun jälkeen lasketaan pisteet ja tehdään pieni videohaastattelu vuoden miesjyrästä ja naisjyrästä Viestijyrä-liigan nettisivuille.

3) Viestijyrä-liiga tarvitsee käytännössä toimiakseen muutaman tietokonepalvelimen ja muutaman harrastajaluonteisen toimittaja-ylläpitäjän. Viestijyrä-liigan WWW-sivusto www.viestijyra.net jakaa kisaraportit yhdessä www.suunnistus.netin kanssa.

4) Viestijyrä-liiga elää seurojen mukana. Kaikki uudet pikkuviestit tulevat aina automaattisesti mukaan liigaan. Tarjoavatko seurat sprinttiviestejä, kortteliviestejä, yöviestejä? Mikä tahansa käy. Mitkä viestit kuolevat itsestään? Viestijyrä-liigan maratontaulukko ja kilpailujen variointi on suunniteltu toimimaan pikemminkin skaalalla vuosikymmeniä kuin yksittäisiä vuosia.

Yhteenveto: Viestijyrä-liiga on lämminhenkinen tuote suunnistajalle, joka nauttii viestisuunnistuksesta eikä laske suunnistamisen eikä suunnistuskilpailujen arvoa menestyksessä.


Kirjattu ylös 13.3.2007.
Siirry pääsivulle.