Teoria: Pohjaveden liikkeet Fukushimassa

Kujala, 22.4.2011

 

Yritin kehitellä pientä kokonaisteorian tynkää siitä, mitä pohjavedelle on tapahtunut. Isoveljen puolella ( http://www.physicsforums.com ) ovat näemmä aivan vasta viime päivinä ruvenneet miettimään pohjaveden liikkeitä.

Lähden liikkeelle uutisentyngästä, jossa on todettu, että vitosen ja kutosen pohjavesiä ohjailtiin ennen tsunamia. Tästä olen päätellyt, että pohjaveden pinta on melko lähellä kellarikerrosten alapintoja. Jos pohjaveden pinta olisi selvästi alempana kuin kellarikerrosten alapinnat, ei tarvetta ohjailulle käsittääkseni olisi ollut?

http://varasto.kerrostalo.huone.net/pohjavesi_fukushima_1.png


Tsunami levitti alueelle valtavat vesimassat, jotka saattoivat nostaa pohjaveden pintaa. Tsunamivedet sekoittuivat pohjavesiin.

http://varasto.kerrostalo.huone.net/pohjavesi_fukushima_2.png


Kun reaktoreita alettiin jäähdyttää, radioaktiivinen jäähdytysvesi on saattanut löytää useamman reitin pohjaveteen. Paljon riippuu siitä, kattaako salaojajärjestelmä vain reaktoreiden alueen vai koko voimala-alueen. Toinen reitti kulkee kaivanteiden/tunneleiden kautta pohjaveteen, ja siihen sisältyy oletus, ettei salaojia ole joka puolella. Toinen reitti kulkee reaktoreiden pohjakerrosten kautta salaojajärjestelmään. Sen jälkeen kyseenalaistetaan, toimiiko salaojajärjestelmä enää kunnolla, jos vettä on normaaliolosuhteisiin nähden poikkeuksellisen paljon.

http://varasto.kerrostalo.huone.net/pohjavesi_fukushima_3.png


Ensimmäisessä vaiheessa jäähdytettiin merivedellä, mikä voi johtaa uudenlaiseen seokseen pohjavedessä.

http://varasto.kerrostalo.huone.net/pohjavesi_fukushima_4.png


Tällä hetkellä jäähdytetään makealla vedellä, mikä taas osaltaan saattaa muuttaa pohjaveden koostumusta.

http://varasto.kerrostalo.huone.net/pohjavesi_fukushima_5.png


Mutta mitä pohjavedessä olevalle saasteelle tapahtuu? Yleisen tietämyksen mukaan pohjavesi virtaa mereen. Tätä tukee se, ettei sisämaassa olevasta kaivosta ole löydetty saasteita. Käytännössä siis pohjavesi puhdistaa itsensä pikkuhiljaa mereen. Tämä on TEPCO:lle varsin edullista, sillä pohjaveden saasteet voivat virrata mereen sen verran hitaassa tahdissa, ettei merivedessä oleva säteily enää merkittävästi kohoa.

http://varasto.kerrostalo.huone.net/pohjavesi_fukushima_6.png

(kuvapohja physicsforumsista)

Lähes täysin varmaa on se, ettei pohjavedessä olevalle säteilylle tehdä yhtikäs mitään. Tällä hetkellä prioriteetit ovat ihan muualla ja siinä vaiheessa, kun laitokselta valuva vesi saadaan kontrolliin, ei pohjavedelle tarvitse tehdä enää mitään.

Oleelliseksi kysymykseksi jää salaojajärjestelmän toimivuus.

Vitosen ja kutosen salaojissa on vähäaktiivista vettä, joten se kannattanee tyhjentää suoraan mereen, kuten aikaisemmin on jo tehty 1 500 tonnin osalta.
http://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/betu11_e/images/110421e15.pdf

http://varasto.kerrostalo.huone.net/salaojat_1.png


Kuinka suuri kapasiteetti 1 - 4 -reaktoreiden salaojakaivoissa on? Toimiiko salaojajärjestelmä vielä? Mihin kaivoissa oleva vesi aiotaan tyhjentää?

Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä pohjaveden suhteen siltä osin, kuin tilannetta vielä pystytään kontrolloimaan.

 

Kommentteja:

tietää 23.4.2011: http://varasto.kerrostalo.huone.net/pohjavesi_fukushima_7.png